Меню сайту

Соціально-економічний розвиток

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА:

ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ ТА МЕТОДИ ЗНИЩЕННЯ

      Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) — це один із найнебезпечніших   в Україні бур’янів-алергенів. Він засмічує посіви всіх польових культур, особливо просапних і зернових, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги. Його часто можна побачити на узбіччях шосейних і грунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустирях та інших необроблюваних землях,    на вулицях населених пунктів — всюди, де порушено природний рослинний покрив.

   Рослина сягає у висоту від 20 до 200 см, а іноді й до 300 см. У неї стрижневий корінь, який проникає на глибину до 4 м, прямостояче опушене стебло і красиві ажурні листки завдовжки до 15-17 см, темно-зелені згори і сіро-зелені, сильно опушені з нижньою сторони. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору. Паростки рослини з’являються в травні або червні, а цвітіння амброзії починається наприкінці липня або на початку серпня і триває до середини осені. Розмножується амброзія насінням. Насіння дозріває, починаючи із серпня. Розвиваючий велику надземну масу, рослина здатна в польових умовах витісняти     та пригнічувати культурні рослини і навіть інші бур’яни. Кожна квітка амброзії виділяє до мільярда пилкових зерен, які розносяться завдяки вітру і можуть поширюватися на великі відстані.

   Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння у багатьох спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Алергію викликають білки-антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла. Відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який крім алергічної реакції, здатний викликати астму. Причини такої сильної алергії на амброзію криються в амброзієвій кислоті, яка входить до складу пилку. Як тільки пилок амброзії потрапляє на шкірний покрив або слизову оболонку, негайно починається алергічна реакція. Це найпоширеніші симптоми на амброзію, але є й інші. Наприклад, сильні висипання на шкірі, які супроводжуються пригніченим настроєм і сильною дратівливістю. Крім цього, можуть спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація. Всі ці симптоми можуть свідчити про алергію на амброзію. Але, частіше за все, люди сприймають вищеописані симптоми за звичайну застуду і намагаються лікувати її самостійно. Якщо ви живете у власному будинку,  то потурбуйтеся про те, щоб амброзія в період цвітіння була відсутня     у вас у дворі     і дворі сусідів. Потрібно регулярно проводити в будинку вологе прибирання.     У розпалі цвітіння амброзії не залишайте відкритими вікна і кватирки. Намагайтесь не виходити рано-вранці на двір, позаяк саме в цей період спостерігається висока концентрація пилку в повітрі. Після перебування надворі ретельно мийте руки    і промивайте ніс, приймайте душ. Це дозволить позбутися від пилку, який потрапив на тіло і шкіру. Алергія на амброзію – небезпечне захворювання, яке практично  не піддається лікуванню. Не забувайте, як тільки перші ознаки алергії дадуть про себе знати, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Тільки алерголог здатний вилікувати алергію на амброзію або хоча б полегшити симптоми перебігу хвороби.
         Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої має поєднання агротехнічних, хімічних і механічних методів боротьби.

    Агротехнічний метод: дотримання сівозміни, основний і передпосівний обробітки грунту, засівання вогнищ бур’яну багаторічними травами, які пригнічують ріст   розвиток амброзії. На землях, дуже засмічених нею, найкращим заходом очищення грунту від запасів насіння є використання чистого пару, а також беззмінний (упродовж двох-трьох років) висів озимих зернових культур із попереднім напівпаровим обробітком грунту.

    Хімічний метод: застосування гербіцидів згідно з «Переліком пестицидів агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Гербіциди слід застосовувати у період, коли рослини амброзії перебувають у фазі двох-чотирьох справжніх листків. Пізніше дія хімічних препаратів істотно знижується.

    Механічний метод: знищення амброзії шляхом виривання із коренем або скошування. Ефективне пізнє скошування — безпосередньо перед початком цвітіння, коли суцвіття вже утворилися, але ще не розкрилися (друга половина липня — початок серпня).  

    Зазначені заходи будуть ефективними тільки у разі їхнього систематичного виконання протягом тривалого часу. Діапазон пристосування амброзії полинолистої дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює сприятливі умови для її інтенсивного розмноження.
   Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх громадян.

  

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО БОРОТЬБИ З МИШОПОДІБНИМИ ГРИЗУНАМИ

Мишоподібні гризуни – збірна назва дрібних шкідливих гризунів родини хом’яків (Cricetidae) і мишей (Muridae). Ця група об’єднує багато родів і видів гризунів, які відрізняються між собою розміром і формою тіла, будовою зубів,  характером живлення, розмноженням та іншими ознаками.

Всі вони живляться рослинним кормом, дуже плодючі, здатні мігрувати з одного поля на інше в пошуках їжі. Щороку мишоподібні гризуни заселяють сільськогосподарські угіддя і створюють загрозу пошкодження посівів зернових культур, багаторічних трав, просапних і овочевих культур, а також плодових насаджень. 
В останні роки внаслідок застосування поверхневого обробітку ґрунту або використання технологій No-till, нехтування зяблевою оранкою та втрат врожаю при збиранні спостерігається масове розмноження гризунів. Оскільки мишоподібні гризуни облаштовують свої гнізда на глибині 15-35 см, для боротьби з ними бажано проводити оранку з оборотом скиби на глибину 25–30 см. Оранка на таку глибину сприяє руйнуванню гнізд і кормових камер полівок, і при цьому гине близько 70–75% гризунів. 
Застосування біологічних та хімічних принад у боротьбі з мишоподібними гризунами дієві тільки при температурі повітря не вище 20-25 о С. Бактерії тифу гинуть при таких температурах, а застосування родентицидів не є ефективним у зв’язку з тим, що у шкідника є достатня харчова база. Чисельність загиблих тварин не перевищує 10-12%, що при високому потенціалі плодючості шкідника майже непомітно. 
Тому на сьогодні найефективнішім є  використання агротехнічних заходів боротьби. 

Бактерії мишачого тифу мають сувору специфічність для мишоподібних гризунів і безпечні для людини, тварин та птахів. З моменту зараження до появи перших ознак захворювання (інкубаційний період), у мишей і полівок проходить від 3 до 6 діб. Перша ознака захворювання – неспокій, гризуни можуть залишати заселені місця, потім стають млявими, втрачають інстинкт самозахисту і самозбереження - слабко реагують на наближення людини. Надалі стають малорухливими, впадають в стан заціпеніння і гинуть. Тривалість захворювання становить від 5 до 16 днів, а іноді смерть настає через більш тривалий час – до 30 днів. Епізоотія серед гризунів триває від 1 до 2 місяців і поступово згасає. Норма використання –3- 5 г в нору або 1,0- 2,0 кг/га на зернових культурах, пасовищах, садах та 3,0-4,0 кг/га у посівах багаторічних трав. Для летального ефекту гризуну достатньо з’їсти 1-2 зернини. У місцях сезонного скупчення гризунів, за умови високої чисельності мишоподібних гризунів, швидко спалахує епізоотія і створюються стійкі вогнища інфекції, за рахунок контактів хворих зі здоровими особинами. Ніякого відлякувального ефекту бактеріальна принада не викликає. 

Ефективним у боротьбі з гризунами також є застосування родентицидів, дозволених до використання в Україні згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів.

Більшість хімічних засобів для боротьби із гризунами – це приманки, що потребують попереднього приготування. Працювати з ними слід дуже обережно, дотримуючись техніки безпеки.

До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами

 Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами,  які не мають допуску   ЗАБОРОНЕНО!!!

Допуски (посвідчення)  видаються посадовими особами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  на підставі отриманих заяв на проведення навчання після  проведеної спеціальної підготовки та медичної книжки (довідки) з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я працівника. Допуски (посвідчення) видаються безкоштовно.

Адміністрація підприємства, установи, організації, господарства зобов'язана надавати в розпорядження працюючих з пестицидами засоби механізації, спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору, проводити навчання з охорони праці.

Готувати і застосовувати отруєні принади дозволяється тільки спеціально підготовленим бригадам, за рецептурою та у відповідності з інструкціями зазначеними на етикетці до препарату.

Споживання гризунами харчової основи отруєних приманок в значній мірі залежить від складу і великої кількості кормів в звичних для них умовах проживання.

Отруєна харчова приманка (отрутоприманка) - суміш отрути з харчової основою. Для додання певних властивостей (форми, кольору) до складу отруєних харчових приманок можуть бути додані допоміжні компоненти: парафін - для стійкості у вологих умовах; люмінофори та барвники - для виділення і застереження; атрактанти - для приваблення і інші. Отруєні харчові приманки для різних видів гризунів слід підбирати з урахуванням їх харчових переваг.

На об'єктах з однорідною кормовою базою найбільш бажаною є харчова основа, яка поповнює нестачу окремих компонентів раціону гризунів. На площах, де шкідник харчується їжею, до складу якої входять насамперед вуглеводи спостерігається нестача, насамперед, білка. А тому до складу харчових принад можна додавати м’ясний або рибний фарш, сало, сир, подрібнені бобові культури, горіхи.

Стандартні рецепти готуються в спеціальному приміщенні, що має спеціальні пристрої для змішування їх компонентів. Отруєні приманки рекомендується використовувати в день виготовлення. Заготовлювати приманки на основі продуктів про запас, особливо влітку, не слід, тому що вони швидко псуються. Принади з каші, хліба з м'ясним або рибним фаршем приваблює шкідника влітку 1-2 доби. Варені овочі, фрукти, різана морква в умовах тепла й вологості привабливі не більше 3 діб. Принади з зерна, крупи,  цукрової  крихти з додаванням рослинної олії зберігають здатність для вживання влітку до 4-5 діб.

 В якості харчової основи, в складі отруєних харчових приманок з використанням отрут гострої дії, рекомендується застосовувати такі продукти і їх суміші:

- для польових, лісових мишей - дрібно розкришений хліб з 3% рослинного масла; кашу; суміш дрібноподрібнених круп (пшениці, вівсянки, ячменю, проса) з додаванням соняшникової або іншої олії; злегка підсмажене подрібнене зерно або борошно;

- для полівок - подрібнену моркву, стиглі помідори, кавуни та інші овочі і фрукти, воду з цукром, згущеним молоком, пиво.

За типом дії отрути, які використовуються в Україні для знищення гризунів за допомогою харчових приманок, найбільш ефективні отрути хронічної дії (антикоагулянти). До отрут хронічної (кумулятивної) дії відносяться антикоагулянти. При одноразовому попаданні в організм гризунів невеликих кількостей цих отрут симптоми отруєння практично не виявляються, однак при багаторазовому споживанні їх токсичність різко зростає, викликаючи зниження рівня протромбіну, крововиливи і загибель гризунів.

Принади з отрутами кумулятивної дії з'їдаються гризунами охоче і багато разів, До антикоагулянтів, дозволених до застосування в Україні, відносяться бродіфакум, ізопропілфенацин, флокумафен, бромадіолон - це отрути антикоагулянтної дії, які при потраплянні в організм гризунів порушують утворення вітаміну К1, за участю якого виробляються білки протромбінового комплексу. Гризуни, поїдаючи отруєну приманку, отримують смертельну дозу препарату протягом 1-2-х діб. Через добу після вживання летальної дози антикоагулянту рівень згортання крові у гризунів різко сповільнюється, і підвищення проникності судин викликає загибель організму від кровотечі. Загибель гризунів настає через 3-7 доби.

Отруєну приманку готують шляхом змішування засобу бромадіолон та бродіфакум, 0,25% ,з доброякісними харчовими продуктами (очищене зерно, крупа, гранульований комбікорм тощо) в співвідношенні 20 г концентрату на 1 кг готової приманки.  У разі додання інших компонентів , а саме: фаршів, олії, сало тощо слід ОБОВЯЗКОВО враховувати кількість доданих препаратів. Загальна чисельність складу повинна складати 980 г + 20 г препарату на 1 кг принади. Використання препаратів з порушенням норм витрати призводить до неефективного застосування принад та:

- у разі збільшення кількості препарату – появи гіркоти у принадах;

- у разі зменшення – відсутності очікуваної ефективності. Концентрація отрути в приманці знижена до порога смакової чутливості, коли шкідники практично не відчувають гіркоти, що не викликає у гризунів настороженості і вони повторно поїдають отруєну приманку в тих же кількостях аж до самої загибелі.

Приклад виготовлення принад для мишей з розрахунку на 1 кг принади:

Каша з суміші круп – 940 г

Сало, будь який фарш – 10 г

Смажене подрібнене насіння соняшнику – 20 г

Олія соняшникова - 10 г.

Концентрат бромадіолону або бродіфакуму – 20 г.

Приклад виготовлення принад для полівок з розрахунку на 1 кг принади:

Суміш овочів подрібнена    – 940 г

Сало, будь який фарш – 10 г

цукор -10 г

молоко -10 г

Олія соняшникова - 10 г

Концентрат бромадіолону або бродіфакуму – 20 г

У разі виникнення питань необхідно звертатись до Управління фітосанітарної безпеки у м. Херсон за адресою вул. Старообрядницька буд. 34, тел. 0552-26-36-13 або до державних фітосанітарних інспекторів у районах.

Пам'ятка по боротьбі з мишоподібними гризунами

 

Аграріями Дніпровського району 06 березня 2020 року розпочата посівна компанія. Посіяно 500 га ярих зернових та зернобобових культур. З яких: 450 га – ярий ячмінь та 50 га – нут. 

Спеціалістами виконавчого комітету Дніпровської районної у м. Херсоні ради на виконання розпорядження Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка від 08.11.2019 № 239 р «Про проведення обстеження об’єктів торгівлі та сфери послуг на території м. Херсона  та створення реєстру їхнього місцезнаходження та обліку» спільно з представниками Управління споживчого ринку Херсонської міської ради з 21.11.2019 розпочата робота з оновлення інформації та збору даних по об’єктам торгівлі та сфери послуг на території району, згідно до затвердженої картки обліку.

 Станом на 16.03.2020 року було здійснено обхід 360 об’єктів торгівлі по вулиці І. Кулика, Перекопської та Університетської.

Робота в данному напрямку триває.    

 

 

12 червня 2019 року о 10 годині в Інституті зрошуваного землеробства НААН (м. Херсон, смт. Наддніпрянське) відбувся Міжнародного дня поля з питань вирощування озимих і ярих зернових, технічних та бобових сільськогосподарських культур на зрошуваних і неполивних землях.

До уваги було запропоновано:

•  ознайомлення з науковими досягненнями та розробками Інституту зрошуваного землеробства НААН;

•  огляд демонстраційних полігонів новітніх досягнень вітчизняної та зарубіжної аграрної науки в галузі селекції пшениці озимої, ячменю, кукурудзи, сої, люцерни, гороху, нуту, машу, льону олійного, ріпаку озимого, сафлору, соняшнику та технологій їх вирощування;

•  презентація інноваційних технологій штучного зволоження у зрошуваному землеробстві, використання сучасних інструментів та інформаційних засобів у польових умовах;

 

•  виставка сучасної техніки для обробітку грунту, сівби і збирання врожаю сільськогосподарських культур.

 

 

У зв’язку з тим, що товаровиробники області розпочали хімічні обробки посівів сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень проти шкідників та хвороб нагадуємо, що фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк  дії токсичного препарату.

          Також, під час цвітіння медоносних рослин сільгосптоваровиробники в обов’язковому порядку повинні повідомляти сільську (селищну) раду про обробку посівів пестицидами для запобігання загибелі бджіл.

         В свою чергу власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській (селищній) раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські (селищні) ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при переїздах.  

 

 

Промисловий комплекс Дніпровського району налічує 49 підприємств.                

    Промисловими підприємствами району у 2018 році реалізовано виробленої  продукції на 3241,8 млн. грн., що на 16,7 % більше, ніж  за відповідний період минулого року.    

      По всіх категоріях господарств з площі 4802 гектарів зернових та зернобобових  культур одержано 16,2 тис. тонн зерна, середня урожайність склала 33,8 ц/га.

      Під урожай 2019 року всіма категоріями господарств посіяно 2686,4 гектарів озимих зернових культур, з яких озима пшениця 2267,2га, озимий ячмінь 394,7 га, озиме жито  24,5 га. Озимого ріпаку посіяно 594,7 га.                                                  

       Станом на 01.01.2019 у переліку підприємств сфери обслуговування, розташованих  у Дніпровському районі, налічує 589 об’єктів.

 

 

 

  ДО УВАГИ СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКІВ - ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, ЯКІ Є ВЛАСНИКАМИ КОРІВ  !!!

У поточному році діє спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності.
 Дотація за утримання корів надається на безповоротній основі двічі на рік суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, за кожну наявну станом на 1 січня та на 1 липня поточного року ідентифіковану та зареєстровану в установленому порядку корову в розмірі 750 гривень за одну голову (всього за рік 1500 грн.). 

Для отримання дотації за утримання корів суб’єкти господарювання, які є юридичними особами, подають до 1 квітня (станом на 1 січня) та до                  1 жовтня (станом на 1 липня) документи до Мінагрополітики:        

 - заявку (в електронному та паперовому вигляді);

- довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком;

- копію звіту про стан тваринництва (форма 24-сг) станом на 1 січня поточного року, засвідчену органом державної статистики;

-довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на органи доходів і зборів, - у паперовому вигляді або сформовану в електронному вигляді в електронному кабінеті платника податків на офіційному веб-сайті ДФС.

 

 

 ДО УВАГИ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ, ЯКІ БУДУЮТЬ ТА (АБО) РЕКОНСТРУЮЮТЬ ТВАРИННИЦЬКІ ОБЄКТИ ЗА КРЕДИТНІ КОШТИ! 

Пунктом 11 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 року № 107 передбачено часткове відшкодування вартості об’єктів, що надається суб’єктам господарювання на безповоротній основі у розмірі 30 відсотків вартості об’єкта до 500 млн. гривень загальної вартості такого об’єкта (без урахування податку на додану вартість), завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів для утримання великої рогатої худоби, свиней, птиці (у тому числі водоплавної та індиків), доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції (молока, м’яса, побічних продуктів тваринного походження, що належать до II категорії), у тому числі вартості обладнання згідно із проектно-кошторисною документацією, а для об’єктів із більшою вартістю — 30 відсотків від 500 млн. гривень. 

Для отримання часткового відшкодування вартості об’єктів суб’єкти господарювання подають до 5 липня, до 5 жовтня та до 5 грудня комісії Мінагрополітики такі документи: заявку (в електронному та паперовому вигляді); копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу доходів і зборів і мають відмітку в паспорті); довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком; засвідчену підписом керівника суб’єкта господарювання копію документа, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта; типову форму № ОЗ-1 “Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів” (для об’єктів, прийнятих в експлуатацію в поточному році); довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на органи доходів і зборів, — у паперовому вигляді або сформовану в електронному вигляді в електронному кабінеті платника податків на офіційному веб-сайті ДФС; копію звіту про стан тваринництва (форма 24-сг) на 1 число останнього звітного місяця на момент подання документів з позначкою про прийняття органом державної статистичної служби.

За додатковою інформацією звертайтеся до Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації: адреса:                     м. Херсон, просп.Ушакова, 47, каб.208,  телефон: (0552) 42 27 67 електронна пошта: e-mail: zoo_kh@ukr.net. 

 

 

 

Економіку району, його соціально-економічну базу і, відповідно, добробут громадян визначає стабільна динамічна робота господарського комплексу, його промислових підприємств.

Загальна площа сільськогосподарських земель, що входять до району, складає 15,813 тис. гектарів, в тому числі сільськогосподарських угідь 12,793  тис. гектарів. На площі 5,420 тис. гектарів сільськогосподарських угідь працюють   підприємства різних форм власності. Інші 6,721 тис. гектарів угідь належать приватним особам,  які володіють земельними паями і самостійно їх обробляють або здають в оренду.

По всіх господарств району посіяно 2686 гектарів озимих зернових культур, в тому числі пшениці 2267 гектара, 395 гектар озимого ячменю та 595 гектар ріпаку.  

Значна роль у формуванні конкурентного середовища належить підприємництву, яке є найбільш рухливою, динамічною та активно діючою формою задоволення потреб населення і бізнесу в товарах та послугах.

Характерною особливістю діяльності малого підприємництва в районі, як і в цілому в Україні, залишається його орієнтація на торговельну діяльність. Інфрастуктура району постійно розвивається за рахунок відкриття нових об’єктів торгівлі та побутового обслуговування населення, що покращує рівень обслуговування його мешканців.

З власниками та орендарями об’єктів сфери обслуговування постійно проводиться робота, спрямована на залучення їх до участі в районних        та міських заходах з благоустрою, дотримання вимог Правил благоустрою територій, забезпечення чистоти і порядку в районі.